Web Sayfası Barındırma Servisi ile İlgili Bilgiler

#

Akademik

Bu Dökümanı Okuduğunuzda:

  • Akademik / İdari kullanıcıların hizmetine ayrılan web sunucusunda kişisel İnternet sayfası barındırma hizmetine nasıl ulaşacağınız,
  • Bilgisayar hesabınızda gerekli ayarlamaları nasıl yapacağınız,


Karşılaştığınız bazı hataların nedenleri ve varsa çözümleri hakkında bilgi edineceksiniz.

Akademik / İdari kullanıcıların, Üniversitemiz web sunucusundan kişisel İnternet sayfası barındırma hizmeti alabilmeleri için Akademik / İdari kullanıcıların Üniversitemizden bilgisayar hesabı yada e-posta (e-mail) hesabına sahip olması ön koşuldur. 

Üniversitemizde görev yapan Akademik / İdari kullanıcıların e-mail hesabı kendilerinin talebi sonrasında açılmaktadır. Bütün Akademik / İdari kullanıcıların bilgisayar hesaplarında 100 Mbyte bir alan tahsis edilmektedir. Akademik / İdari kullanıcılar e-posta hesaplarına ilişkin şifrelerini BİM Daire Başkanlığı Sistem Grubu yetkililerinden temin edebilirler. Bu konuda sorunla karşılaşan Akademik / İdari kullanıcılar Bilgi İşlem Daire Başkanlığına başvurabilirler. 

Akademik / İdari kullanıcıların, kendi hazırladıkları kişisel web sayfalarını bilgisayar hesabında public_html isimli dizinin altına yerleştirmelidir. Eğer bu dizin mevcut değilse oluşturulmalıdır. 

Hazırladığınız sayfalarının internetten yayınlanabilmesi için, bu sayfaların bir ftp programı yardımı ile hesabınızdaki public_html dizini içine konması gerekmektedir. Bu işlem için en kolay yol bu işlemi yapabilecek kullanıcı dostu (user friendly) bir ftp programı kullanmaktır. Bu tür programlardan internette çok sayıda bulabilirsiniz. FTP programları ile ftp://ftp.baskent.edu.tr adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Programı kurduktan sonra ;

Host Name/Address kutusuna ankara.baskent.edu.tr,

User ID kutusuna kullanıcı adınızı ,

Profile Name bölümüne ise ankara yazınız.

Unix işletim sistemini bilen Akademik / İdari kullanıcılar için ise sunucunun ftp adresi ankara.baskent.edu.tr dir.

Sayfalarınızı sunucuya gönderdikten (uploading) sonra herhangi bir internet tarayıcıda ( Explorer yada Netscape) adres bölümüne sayfanızın adresini yazmanız, sayfalarınızın görülebilmesi için yeterlidir. Yağmur İnce Güney isimli örnek kullanıcının kullanıcı isminin yiguney olduğunu varsayalım. Bu durumda kişisel internet sayfasının adresi 
ankara.baskent.edu.tr/~yiguney
şeklinde olacaktır. (kullanici_adi kullanıcı isminden önce gelen ~ sembolü "tilda" şeklinde okunmaktadır.Bu sembolün yazılması mutlaka gereklidir.)

Muhtemel Problemler :

  • İnternet tarayıcınızda "Sayfa Bulunamıyor ....... " hata mesajı aldığınızda , adresinizi doğru yazdığınızdan, Türkçe karakter kullanmadığınızdan emin olunuz. 
     
  • İnternet tarayıcıda adresi doğru yazdığınız halde sayfanızı göremiyorsanız ve ekranda Forbidden You don't have permission to access /~yiguney/ on this server. hata mesajı çıkıyorsa, muhtemel neden public_html dizini veya altındaki dosyaların izinlerinin hatalı olmasıdır. Çözümü için hesabınıza yukarıda anlatıldığı biçimde oturum açarak, chmod -R 755 public_html komutunu uygulamanız sorunu çözebilir. 
     
  • Bütün bunları yapmanıza rağmen , sayfanıza erişmek istediğinizde web sayfanızda yayınlanmasını istediğiniz dosyalar tarayıcıya liste halinde geliyorsa yani web sayfası değil de dosya listesi halinde geliyorsa bu sorunu şu şekilde çözebilirsiniz : web sayfanız açıldığında ilk olarak görünmesini istediğiniz sayfanın ismini index.html , index.htm ya da index.php yaparak. Böylece sayfanız çağrıldığında sunucuya ilk olarak hangi dosyayı yükleyeceğini bildirmiş oldunuz.