Prof. Dr. Mehmet Haberal Dünya Organ Nakli Derneği Yeni Başkanı

Başarılar ve Ödüller

Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1967 yılında bitirdi ve uzmanlığını Hacettepe Üniversitesi'nde Genel Cerrahi alanında tamamladı.

1973 yılında A.B.D.'ye giderek Teksas, Galveston’da Shriner’s Yanık Enstitüsü (Shriner’s Burns Institute) ve John Seally Hastanesi’nde yanık tedavisi üst ihtisası yaptı. Bunu takiben, Ocak 1974 - Haziran 1975 tarihleri arasında Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi Transplantasyon Merkezi’nde, organ naklinde bir efsane olan Prof. Dr. Thomas E. Starzl'ın ekibinde transplantasyon üst ihtisası yaptı.

Türkiye'ye döndükten sonra, Türkiye'nin ilk Yanık ve Transplantasyon Ünitesini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kurdu. 1975 yılından beri Türkiye'de ve dünyada genel cerrahi, transplantasyon ve yanık tedavisi alanlarında öncü olarak kabul edilmekte ve uluslararası tıp camiası tarafından tanınmaktadır. 3 Kasım 1975 tarihinde Türkiye’de ilk kez canlı donörden böbrek naklini, 10 Ekim 1978 tarihinde Avrupa Organ Nakli Vakfı’ndan (Eurotransplant) temin edilen organla Türkiye’de ilk kez kadavradan böbrek naklini ve 3 Haziran 1979'da yasalaşan 2238 sayılı Organ ve Doku Bağışı, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun’un çıkmasını sağladıktan hemen sonra 27 Temmuz 1979 tarihinde Türkiye’de ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini gerçekleştirdi. Profesör Haberal, 8 Aralık 1988 tarihinde Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki  kadavradan ilk başarılı karaciğer naklini gerçekleştirdi. Bunu 15 Mart 1990 tarihinde gerçekleştirdiği Türkiye’de, bölgede ve Avrupa'da ilk kez, çocuklarda canlıdan kısmi karaciğer nakli ve 24 Nisan 1990 tarihinde yine başarıyla gerçekleştirdiği Dünya’da ilk kez, erişkinde canlıdan kısmi karaciğer (sol lob) nakli izledi. 16 Mayıs 1992 tarihinde Dünya'da bir ilk olan canlı donörden eşzamanlı karaciğer ve böbrek naklini gerçekleştirdi.

1993 yılında Başkent Üniversitesini kurdu, Türkiye'nin genç insanlarına sağladığı eğitim imkanlarının yanı sıra, ülke çapında 14 hastane/poliklinik, 11 diyaliz merkezi, 2 rehabilitasyon merkezi, 2 kolej (Ankara ve Adana'da), 2 otel, and 7 vakıf kurmuş ve ulusal medikal ağın bir parçası konumundadır. 24 Şubat 2017 tarihinde Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı altında Transplantasyon Bilim Dalı kurulmuştur. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 24 Şubat 2017 tarihinde 75850160-101.03.01-14594 sayılı karar uyarınca onaylanan Bilim Dalı, Türkiye'deki Üniversite Hastaneleri arasında bir ilktir ve Profesör Haberal önderliğinde çalışmalarına devam etmektedir.

Orta Doğu Organ Nakli Derneği (MESOT, 1987), Türkiye Organ Nakli Derneği (TOND, 1990), Türkiye Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (TYAD, 1995), Orta Doğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (MEBFDS, 1999) kurucusu ve başkanıdır.

2006-2008 yılları arası Dünya Yanık Derneği (ISBI) Dönem Başkanlığını yürüttü. 2006-2010 yılları arasında Dünya Organ Nakli Derneği (TTS) Orta Doğu ve Afrika Bölge Konsey Üyesi olarak görev yaptı. 2012 yılında Dünya Tıp, Tıbbi Araştırma-Teknik ve Etik Bilimler Akademisi'ni  (WAMBES) kurdu  ve halen Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütmektedir. Derneğin ilk toplantısı 3 Aralık 2013 yılında Ankara'da düzenlendi. Yine 2013 yılında Uluslararası Haberal Transplantasyon ve Eğitim Vakfı’nı (IHTEF) kurdu. IHTEF, kar amacı gütmeyen, tüm dünyada organ nakli ve organ bağışının etik kurallara uygun olarak ve yasalar çerçevesinde ve insan hakları gözetilerek yapılmasına katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. 2014 yılında Türk Dünyası Transplantasyon Derneği'ni (TDTD) kurdu. Halen, Amerikan Cerrahlar Koleji (American College of Surgeons) "Yöneticiler Kurulu Üyesi" olarak görevini sürdürmektedir.

Profesör Haberal, Dünya Organ Nakli Derneği (TTS) tarafından 2016-2018 dönemi için Seçilmiş Başkan olarak görevlendirildi. Dünya Organ Nakli Derneği'nin Madrid'de düzenlenen 27. Uluslararası kongresinde, 4 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleşen faaliyet toplantısı sonrasında Başkan olarak görevine resmen başlamıştır.

En son olarak, Kraliyet Tıp Akademisi tarafından derneğin 212 yıllık tarihinde ilk kez, "Distiguished Fellow" unvanı ile ödüllendirildi. Ayrıca, Amerikan Cerrahlar Koleji (ACS) tarafından 104 yıllık tarihinde ilk kez, uluslararası bir üyeye, sağlığa, eğitime ve insanlığa katkılarından dolayı "Distinguished Philanthropist Award" (Hayırseverlik Ödülü) verildi. Aralık 2017'de ise, insanlığa katkılarından ötürü Ürdün Prensi Raad bin Zaid tarafından "Sheikh al Cerrahiye" unvanı ile ödüllendirildi.

Prof. Haberal 35 ulusal ve uluslararası tıp derneği üyesidir ve bugüne kadar 30'dan fazla  ulusal ve uluslararası bilimsel kongre düzenlemiştir. 2000'e yakın Türkçe ve İngilizce bilimsel makale ile 2 İngilizce ve 4 Türkçe kitabın yazarıdır. Orta Doğu Organ Nakli Derneği (MESOT) resmi yayını olan dergisi Baş Editörüdür.

Tribune, Summer 2018, Volume XV, Issue 2

Transplantation, june2018, Volume 102, Number 6